8 tips voor een goede uitvoering van loopladder oefeningen

Wil jij als sporter of trainer/coach voor het eerst gebruik gaan maken van de loopladder / speedladder, maar weet je niet precies hoe dat in zijn werk gaat? Het internet staat natuurlijk vol met veelzijdige speedladder oefeningen, maar deze kan je niet zomaar 1, 2, 3 uitvoeren. In dit artikel lees je 8 tips voor een goede uitvoering van loopladder oefeningen. Want in eerste instantie is een correcte uitvoering natuurlijk belangrijker dan zo snel mogelijk de ladder door te komen. 

Iedereen die iets met sport te maken heeft is tegenwoordig wel bekend met de loopladder, speedladder, agility ladder of coördinatieladder. Het is maar net hoe je dit trainingsmiddel wilt noemen. Uitermate geschikt om je loopcoördinatie, snelle voetenwerk, wendbaarheid en algemeen conditie mee te trainen. Om jou te helpen de speedladder oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren hebben wij 8 tips hieronder op een rijtje gezet, met bijbehorende video. Succes met het oefenen!

 

Tip 1: Kijk omhoog tijdens de oefening

Zodra je een bepaalde oefening in de speedladder onder controle hebt is het tijd om omhoog en vooruit te gaan kijken. Op deze manier zorg je automatisch voor een goede houding (rechte rug, schouders naar achter) en heb je oog voor hetgeen voor jou gebeurt. Erg belangrijk natuurlijk om overzicht op de omgeving te houden tijdens het hardlopen, voetballen, tennissen etc.

Tip 2: Overdreven hoog knieën heffen voor maximale effect

Voer de coördinatieladder oefeningen uit waarbij je de knieën overdreven hoog inzet. Dit is voor de meeste sporters niet de natuurlijkste vorm van bewegen, maar helpt je wel aan een betere looptechniek en meer resultaat door het gebruik van de loopladder. Op deze manier worden ook andere beenspieren getriggerd wat bijdraagt aan je algemene snelheid.

Tip 3: Gebruik je armen tijdens het bewegen

Tip 3 is om gedurende een agility ladder oefening extreem gebruik te maken van je armen tijdens het bewegen. Beweeg je armen mee met je voetenwerk om zodoende je loopcoördinatie en techniek te verbeteren. Op deze manier train je effectiever aan je snelheid, omdat je vanuit je lichaam meer kracht doorkrijgt een bepaalde beweging uit te voeren. De beenspieren worden namelijk getriggerd en gestimuleerd door inzet van je armen. Probeer maar eens te gaan sprinten met je armen straks langs het lichaam en met je armen mee te bewegen, ontdek het verschil in snelheid. Dus beweeg je rechterarm mee zodra je linkerknie omhoog gaat etc.

Tip 4: Beweeg op je voorvoeten en niet op je hakken

Bij het uitvoeren van een loopladder oefening is het belangrijk dat je niet beweegt en landt op de hakken van je voet, maar op de voorvoeten (bal van de voet). Hierdoor ben je lichtvoetiger, kan je sneller op een situatie reageren en ben je beweeglijker/ soepeler dan wanneer je op je hakken een oefening uitvoert.

Tip 5: Tel hardop mee met de passen in de ladder

Wanneer de moeilijkheidsgraad van de speedladder oefeningen toeneemt gaat het aan komen op het coördinatie vermogen tussen je hersenen en voeten. Welke passen in de ladder je met de voeten uit moet voeren wordt aangestuurd vanuit je hersenen. Heb je een oefening waarbij je meerdere pasjes in één of twee vakjes moet zetten dan is het aan te raden om met de pasjes mee te tellen. Dus tel bij een oefening mee (in je hoofd of hardop) met het aantal passen dat je per vakje moet gaan maken. 1, 2, 3 en 1, 2, 3.

Tip 6: Een goede uitvoering is belangrijker dan een snelle uitvoering

Bij het uitvoeren van een trainingsladder oefening is een goede uitvoering qua looptechniek en coördinatie veel belangrijker dan een snelle uitvoering. Onze tip is dus om rustig te beginnen met een bepaalde oefening, laat je niet afleiden door een eventueel snellere uitvoering van mede sporters. Zodra je de oefening onder de knie hebt kan je hem steeds sneller uit gaan voeren. Blijf in dat geval letten op de juiste uitvoering, dus omhoog kijken, hoge knieën, armen gebruiken en op je voorvoeten bewegen. 

Tip 7: Korte versnelling inzetten aan einde van de speedladder

Om maximaal resultaat te halen door middel van het gebruik van de loopladder is het aan te raden om na het einde van de loopladder een korte versnelling in te zetten. Zodoende worden je beenspieren na het uitvoeren van een oefening gestimuleerd en getriggerd om een bepaalde beweging om te zetten in sprintsnelheid. Je kan ervoor kiezen om naar links, rechts, rechtdoor of in slalom te gaan versnellen. Dit hoeft slechtst iets van vijf meter te zijn. 

Tip 8: Wissel je startvoet omstebeurten af

Voor meer afwisseling en het optimaal trainen van zowel links als rechts is het verstandig om bij iedere loopladder oefening de startvoet af te wisselen. Dus voer de eerste oefening uit waarbij je rechts eerst in de ladder zet, bij de tweede herhaling zet je links eerst in de ladder. Tevens voorkom je op deze manier eentonigheid en extreme vermoeidheid van het ene been.

Succes met oefenen!

Hopelijk kunnen deze tips van Loodladders.nl een bijdrage leveren aan een goede uitvoering van verschillende speedladder oefeningen. Ben jij nog op zoek naar inspiratie wat betreft deze oefeningen? Neem dan eens een kijkje bij de loopladder oefeningen op onze website. 

In onze video gebruikten wij een 6 meter loopladder met vaste treden. Echter hebben wij ook speedladders van 4 meter, 8 meter en verstelbare treden in ons assortiment. Ons aanbod speedladders vind je hier.
  Erik Buining     18-10-2020 16:40     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Henri -  19-10-2020

Ik heb dit uigeprint! Handig! Dankjulliewel

Vertrouwd en veilig kopen via Webwinkelkeur


Sinds 2015 is de webshop van Loopladders.nl aangesloten bij Webwinkelkeur. Onze webshop is geïdentificeerd en maakt onder andere gebruik van het onafhankelijke reviewsysteem. Bij ons kan je met een gerust hart een order plaatsen.