Speedladder oefeningen voor stabiliteit en revalidatie

Ben jij geblesseerd geraakt aan je voet, enkel, knie, kuit of andere beenspieren en zou je graag zo snel mogelijk weer fit willen worden? Wij hebben een aantal speedladder oefeningen voor revalidatie en het verbeteren van de stabiliteit opgenomen. Niet alleen om fit te worden natuurlijk, maar ook om blessures aan gewrichten en spieren te voorkomen. 

Een speedladder wordt veel gebruikt door fysiotherapeuten en hersteltrainers om bepaalde beenspieren en gewrichten sterker te maken door middel van stabiliteitsoefeningen. Zo kunnen (explosieve) loopladder oefeningen perfect gedaan worden voor het verbeteren van de stabiliteit van de enkel (gewricht en enkelbanden) en knieën. Bekijk hieronder de video met een aantal basisoefeningen voor het trainen van stabiliteit om de revalidatie te bevorderen. 

Wat heb je nodig voor de speedladder oefeningen?

In onze video gebruikten wij een loopladder van 6 meter met verstelbare treden. Je kunt de training uitbreiden door extra gebruik te maken van trainingshoedjes, horden of coördinatie ringen

Algemene uitgangspunten:

Zorg voor een rechte lichaamshouding en beweeg op je voorvoeten (tenen). Voer de bewegingen en oefeningen met controle uit. Het gaat bij stabiliteit en revalidatie niet om de snelheid, maar vooral om het sterker worden van de spieren en dus stabiliteit.



Oefening 1:
Begin voor de loopladder en zet twee passen in het eerste vakje. Vervolgens breng je één voet in het tweede vakje en bij de tweede pas breng je één knie extreem omhoog en houd je hem daar 1 à 2 seconden vast. Dit voer je uit tot aan het einde van de ladder waardoor je de omhoog te brengen knie steeds afwisselt. 

Oefening 2:
Begin schuin voor de speedladder en beweeg nu zijwaarts de treden door. Wanneer je naar rechts gaat zet je eerst je rechtervoet in het vakje en breng je de linkervoet bij. Naast de ladder aangekomen breng je de binnenste knie omhoog en houd je deze 1 à 2 seconden vast. Dus rechts naast de ladder sta je op je rechtervoet en breng je de linkerknie omhoog. 

Oefening 3: 
Begin schuin voor de coordinatieladder en maak een skate / schaats beweging wanneer je over het eerste vakje van de ladder springt. Je landt op je buitenste been en houd daar even stabiliteit voor 1 à 2 seconden. Vervolgens spring je vanuit deze houding schuin over de ladder en landt je met je andere voet naast het tweede vakje van de ladder. Deze oefening is met name voor het versterken van je enkelbanden.

Oefening 4: 
Begin voor de agility ladder en stap met een overdreven hoge knie in het tweede vakje van de ladder, je slaat dus telkens één vakje over. Doe net alsog je over een hekje heen stapt. Zorg voor een rechte lichaamshouding en kijk omhoog bij het uitvoeren. Zorg ervoor dat de lunge beweging met controle wordt uitgevoerd en dat je knie niet voorbij je voet gaat, dus een hoek van 90 graden maximaal. Deze oefeningen is voornamelijk voor stabiliteit van de knie.

Oefening 5:
Om stabiliteit en evenwicht van je enkel te trainen is deze oefening erg geschikt. Begin recht voor de trainingsladder en spring met je rechtervoer naar voren naast het eerste vakje van de ladder. Vervolgens draai je 90 graden naar links en spring je op die manier in het eerste vakje. Je draait dus een kwartslag. Hierna spring je met links naast het tweede vakje van de sportladder met de tenen vooruit. Houd balans en draai 90 graden naar rechts om weer in het tweede vakje te belanden. Herhaal dit met concentratie tot aan het einde van de ladder.

Oefening 6:
Wanneer je met de eerste vijf oefeningen met name getraind hebt op je stabiliteit wordt het nu iets explosiever. Begin voor de speedladder en hinkel met rechts om links de ladder door. Dus eerst twee sprongen met rechts en daarna twee sprongen met links. Je traint je enkel, kuitspieren en je looptechniek en coördinatievermogen, omdat je steeds na moet denken bij het uitvoeren.

Oefening 7:
Deze oefening is met name gericht om je enkel in combinatie met hak, achillespees, kuit en scheenbeen spieren te trainen. Begin voor de sportladder en spring met je rechtervoet twee vakjes voorwaarts. Hierna spring je één vakje achteruit waarna je weer twee vakjes vooruit gaat. De eerste keer doe je alles met rechts en de tweede keer alles met links. Om te zorgen voor afwisseling.

Oefening 8: 
Bij de laatste oefening hinkel je de ladder al slalommend door. Begin voor de loopladder, spring met één been in het eerste vakje waarna je links of rechts naast de sportladder springt. Hierna ga je weer naar binnen en aan de de andere kant naar buiten. Hierbij wordt sprongkracht getraind in combinatie met stabiliteit en kracht van de buitenste enkelbanden. Wissel beide benen met elkaar af.

Veel succes met het uitvoeren van deze speedladder oefeningen om je stabiliteit te verbeteren. In onze blogs vind je nog meer leuke trainingen en workouts met de loopladder. Heb je vragen of wil je een advies op maat ontvangen? Neem gerust eens contact met ons op!
 
  Loopladders.nl     04-01-2021 20:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Vertrouwd en veilig kopen via Webwinkelkeur


Sinds 2015 is de webshop van Loopladders.nl aangesloten bij Webwinkelkeur. Onze webshop is geïdentificeerd en maakt onder andere gebruik van het onafhankelijke reviewsysteem. Bij ons kan je met een gerust hart een order plaatsen.